top of page
WAT IS HYPNOTHERAPIE
Hypnose is een staat van trance

Iedereen kan in hypnose komen en in feite gebeurt dat bij iedereen al dagelijks zonder dat je dat per se merkt. Vlak voordat we in slaap vallen, maar ook als je bijvoorbeeld een boek leest of helemaal in je werk opgaat.

 

Je bent dan gefocust en tegelijk ook ontspannen. Je kritische denken, dat stemmetje in je hoofd, staat even uit en je kunt alles om je heen even vergeten.

 

In hypnotherapie kun je werken met een lichte tot een diepe trance. Je bent niet helemaal weg en valt ook niet in slaap.

 

Je moet er ook “bij blijven”, want in deze natuurlijke staat van zijn kun je nog steeds gewoon met me praten, maar kom je makkelijk in contact met jouw onbewuste.

 

In je onbewuste liggen al jouw patronen, overtuigingen, normen en waarden opgeslagen. Jouw onbewuste; een veld vol informatie!

 

Omdat je in deze ontspannen staat heel ontvankelijk bent voor suggesties, zal ik terwijl je in hypnose bent, je onbewuste stimuleren om anders na te denken over je probleem.

Onbewuste programma's

Het overgrote deel van ons gedrag komt voort uit onbewuste programma’s. Heel menselijk en ook logisch, want als je het ongewenste gedrag bewust deed, dan zou je het toch gewoon niet meer doen? Alle gedragingen die op dit moment in jouw leven voor problemen zorgen, zijn ooit begonnen vanwege een belangrijke reden. Bijvoorbeeld om jezelf veilig te houden, of om je te beschermen tegen onprettige of pijnlijke gevoelens. Deze gedragingen zijn vervolgens ingesleten geraakt. Want na een paar herhalingen van vergelijkbaar gedrag - ‘oplossingen’ - neemt je onbewuste het over en staat deze reactie in jouw voorkeursinstellingen. Met hypnotherapie kun je heel effectief deze voorkeursinstellingen aanpassen. Alle informatie om tot andere oplossingen te komen ligt al in jouw onbewuste opgeslagen.

allergieën, stoppen met roken, depressie, burn-out, verslaving, eenzaamheid, eigenwaarde
Lichaam en geest zijn één

Iedere gedachte of emotie is voor je lichaam een instructie, een opdracht. Als je bijvoorbeeld op een niet-constructieve manier nadenkt over een probleemsituatie en blijft piekeren, blijven je gedachten opdrachten geven aan je lichaam. Als je blijft denken dat je dingen anders of beter moet doen, anders moet zijn, vertaalt je lijf dit in: dit gaat niet goed, ik ben niet goed. Een lichaam dat ‘niet-goed-zijn’ doet, gaat signalen afgeven. En hoe langer je deze signalen negeert, hoe sterker ze worden. Lichaam en geest zijn in een onlosmakelijk systeem met elkaar verbonden. Daarom kan hypnotherapie helpen bij zowel mentale als lichamelijke problemen.

Persoonlijkheidsdelen

Als we door allerlei mogelijke omstandigheden of gebeurtenissen ontrouw zijn aan onszelf, raken we vervreemd van onszelf. De herinnering aan deze gebeurtenis komt soms niet spontaan naar de oppervlakte van het bewustzijn, omdat een gebeurtenis die zo’n sterke indruk nalaat, ook diep wordt weggestopt. De oplossing die bij die gebeurtenis gekozen werd, gaf zo weinig voldoening dat het vertrouwen in de andere familieleden van het Ik (de ego-familie) is opgezegd en het deel zich terugtrekt naar de diepte van het onbewuste, samen met de overtuiging (het gedachtenpatroon) die op dat moment als waarheid gold. Hierdoor kunnen ‘verharde’ persoonlijkheidsdelen zich vormen die zich met een bepaalde overtuiging (met betrekking tot de gebeurtenis) in meer of mindere mate hebben afgezonderd van de andere familieleden van het Ik. Die overtuiging gaat van nu af aan een eigen leven leiden en het bewustzijn zal vanaf dat moment doof en blind zijn voor alles wat deze overtuiging tegenspreekt. Met hypnotherapie begeleid ik je om het geïsoleerd geraakte innerlijke deel weer met vertrouwen bij de andere persoonlijkheidsdelen te laten aansluiten. Zo ontstaat er ruimte om niet werkende overtuigingen om te buigen.

bottom of page